امروزسه شنبه, 16 آذر 1395-- Tuesday Dec 06 2016

ساعت 10:16:13

آخرین به روز رسانی : سه شنبه 10:16:52

توصیه های تغذیه ای برای پیشگیری و کمک به بهبود بیماران

پنجشنبه, 17 بهمن 1392 ساعت 13:16 کدخبر :6946
فرستادن به ایمیل چاپ
نویسنده : دکتر عبدالعلی کیانی
تغذیه

برای پیشگیری و کمک به بهبود بیماران مبتلا به فشارخون بالا توصیه می گردد:


*روزانه از میوه ، سبزی ، حاوی پتاسیم ( سیب زمینی کباب شده ، گریپ فروت ، پرتقال ، موز ، لوبیا و ... ) بیشتر مصرف کنند ( حداقل 5 واحد مجموع میوه و سبزی )
*مصرف غذا های فیبردار ( نان های سبوس دار ، مواد غذایی غنی شده با فیبر ، حبوبات و غلات سبوس دار ، انواع سبزی ها و میوه ها و ...) را افزایش دهند
* مصرف انواع روغن را کاهش داده ، روغن زیتون ، روغن سویا یا کلزا را جایگزین سایر روغن ها نمایید
* رژیم غذایی کم کالری طی مشاوره با مشاور تغذیه و رژیم درمانی در پیش گیرند
*وزن خود را با مراجعه به مشاور تغذیه در محدوده ایده ال تنظیم نمایند
* مصرف منابع کلسیم ( شیر و انواع لبنیات کم چرب ) را افزایش دهند
* در مصرف چای ، قهوه و نوشیدنی های کافئین دار اعتدال را رعایت کنند
* حداقل دوباردر هفته مصرف ماهی های غنی از امگا 3 مانند ماهی آزاد ، ماهی تن ، قزل آلا و کپور را مصرف نمایند
* مصرف منابع ریبوفلاوین ، اسید فولیک ، ویتامین های B12 ، C ، B6 را افزایش دهند 
* مصرف غذا های شور را محدود کرده و از نمک در سر سفره اجتناب نمایند
* به ورزش های هوازی و قدرتی بطور منظم حداقل 30 دقیقه در روز بپردازند
* از رفتارهای پرخطر همچون استعمال دخانیات پرهیز نمایند

* از اضطراب و استرس تا حد امکان پرهیز نمایند


برای پیشگیری و کمک به بهبود بیماران مبتلا به چربی خون بالا توصیه می گردد:
*رژیم غذایی کم چرب با محدود کردن مصرف چربی های اشباع و کلسترول را در پیش گیرند
* سبزی و میوه ، انواع حبوبات و غلات کامل (سبوس دار مانند نان سنگک و نان جو ) مصرف کنند
* مصرف زرده تخم مرغ را به 3 تا 4 عدد در هفته محدود کنند ( در مصرف سفیده تخم مرغ این محدودیت وجود ندارد )
* در صورت مصرف زیاد ، مصرف جگر و امعاء و احشاء را به حداکثر یک بار در ماه محدود نمایند
* مصرف ماهی و سایر آبزیان برای تامین اسید چرب امگا 3 را در برنامه غذایی هفتگی خود قرار دهند
* چای ، پیاز ، آب انگور و گریپ فروت که حاوی فلاونوئید ها هستند مصرف نمایند
* ویتامینهای B12 ، E  ، B6 ، ریبوفلاوین و اسید فولیک را برای سلامت عمومی قلب مصرف نمایند


برای پیشگیری و کمک به بهبود بیماران دیابتی توصیه می گردد:
*ار زیاده روی در مصرف قند های ساده خودداری کنند
* فعالیت بدنی منظم ( حداقل 30 دقیقه پیاده روی در روز ) داشته باشند
* لبنیات کم چرب مصرف نموده و به جای سس مایونز از خردل و آب لیمو ، آبغوره و جایگزین های سالم مشابه استفاده کنند
* به جای کره ، روغن مایع ( ذرت ، آفتابگردان ، زیتون و مانند آن ) استفاده نمایند
* به جای سرخ کردن ، از روش های آب پز و بخارپز استفاده نمایند
* از غذاهای کنسرو شده و فرآورده های گوشتی آماده کمتر استفاده نمایند
*از مصرف حجم زیاد مواد غذایی در یک وعده بپرهیزند
* در صورتی که اضافه وزن دارند حتماً وزن خود را زیر نظر مشاور تغذیه کاهش دهند
* در برنامه غذایی خود از تمام گروه های غذایی به میزان متعادل استفاده کنند
* مصرف نمک را به حداقل برسانند زیرا خطر بروز بیماری های قلبی €“ عروقی در افراد مبتلا به دیابت زیاد است
* حتماً از مواد غذایی فیبردار مثل حبوبات ، سبزی و میوه ، جو و سبوس استفاده کنند


به بیماران کم کاری تیروئید توصیه می گردد:
*مصرف مواد پرکالری را در رژیم غذایی خود ( بر حسب سن، جنس و قد ) محدود کنند. از آن جا که متابولیسم بدن در این بیماران کاهش می یابد این گروه باید به میزان انرژی دریافتی خود توجه داشته باشند تا دچار اضافه وزن و چاقی نشوند.
* مواد فیبردار ( نان و غلات ، میوه ها ، سبزی ها و حبوبات ) را به میزان کافی مصرف کنند.
* مصرف موادی مانند سویا ، کلم ، گل کلم ، بروکلی و شلغم خام را محدود کنند.
* مواد غذایی حاوی روی و مس که برای عملکرد تیروئید مفید هستند بیشتر مصرف کنند. منابع غذایی عمده روی  عبارتند از: گوشت، جگر، حبوبات و برخی منابع غذایی مس عبارتند از: جگر، حبوبات و تخمه آفتابگردان 


برای پیشگیری و کمک به بهبود بیماران مبتلا به پوکی استخوان توصیه می گردد:
*روزانه کلسیم کافی ( حداقل 1000 میلی گرم در روز ) با مصرف منابع آن خصوصا انواع لبنیات کم چرب دریافت شود. یک لیوان شیر به طور تقریبی دارای 300 میلی گرم کلسیم است بنابراین اگر یک فرد بزرگسال روزانه 2 تا 3 لیوان شیر یا معادل آن ماست یا پنیر یا کشک دریافت کند نیاز کلسیم وی تامین خواهد شد.

* برای جذب کلسیم باید مقادیر کافی ویتامنی D ( حدود 400 واحد بین المللی در روز ) از نور مستقیم خورشید و منابع غذایی آن ( زرده تخم مرغ، جگر و ماهی ) دریافت نمایند. مدت زمان استفاده از نور خورشید حدود 10 دقیقه در روز و حداقل دو الی 3 بار در هفته است و کافی است صورت، دست ها و بازوها را در شرایط محیطی سالم در معرض آن قرار دهند.
* نوشیدنی های طبیعی مانند آب میوه، دوغ و انواع شربت ها به جای نوشابه های کافئین دار ( انواع کولاها، چای و قهوه ) مصرف کنند. 
* انواع ماهی به ویژه ماهی هایی که با استخوان مصرف می شوند به عنوان منابع غنی از پروتئین، کلسیم، روی، فلوئور و ویتامین D مصرف نمایند.
* لازم است همواره وزن را در محدوده ایده ال حفظ نموده و از افزایش یا کاهش وزن مفرط پرهیز نمایند.
به بیماران مبتلا به آرتروز توصیه می گردد:
*رژیم غذایی کم کالری را رعایت نمایند 0 افزایش وزن با آرتریت مرتبط است 0 کاهش وزن اغلب درد آرتریت در دست ها را هم با وجود اینکه متحمل وزن بدن نیستند بهبود می بخشد0
* مصرف انواع ماهی را در برنامه غذایی خود افزایش دهند. مصرف مکمل های امگا 3 نیز می تواند کمک کننده باشد.
* مواد غذایی غنی از ویتامین E نظیر جوانه غلات که می تواند در زمینه کاهش التهاب مفاصل موثر باشد مصرف نمایند.
* اسید فولیک و ویتامین B12 که نیاز به داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی را کم می کند مصرف نمایند.
* منابع ویتامین D ( مانند ماهی آزاد ، تخم مرغ و مکمل های مولتی ویتامین ) و منابع بتاکاروتن را روزانه مصرف کنند.
به بیماران مبتلا به سینه پهلو و آنفلوانزا توصیه می گردد:
*5/3-3 لیتر مایعات برای پائین آوردن درجه حرارت بدن و پیشگیری از دهیدراتاسیون مصرف نمایند.
* رژیم غذایی پرکالری و مواد غذایی نرم مصرف کنند مگر اینکه بیمار دچار اضافه وزن یا چاقی باشد.
* غذا را به صورت کم حجم و در تعداد وعده های غذایی بیشتر مورد استفاده قرار دهند.
*مواد غذایی پرفیبر ( سنگک و غلات سبوس دار و انواع سبزی و میوه تازه ) به منظور جلوگیری از یبوست مصرف نمایند.
* در صورت وجود احتقان و گرفتگی بینی و حلق ، نوشیدن مایعات گرم نظیر چای کم رنگ به مقدار فراوان مصرف شود.
* تا حد امکان از مصرف کربو هیدرات های ساده همچون قند و شکر و روغن های جامد ( کره و چربی های حیوانی در گوشت، لبنیات پر چرب، خامه و ... ) پرهیز کنند.

* مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین های B6 ،  C، E  ، سلنیم و روی موجب تقویت سیستم ایمنی شده و مقاومت در برابر عفونت ها را افزایش می دهد. منابع غذایی ویتامین E عبارتند از: تخمه آفتابگردان، جوانه گندم، سیب زمینی و میگو، همچنین خربزه، کلم بروکلی، گل کلم و انواع میوه ها از منابع خوب ویتامین C هستند. منابع غذایی ویتامین B6 عبارتند از جگر گوساله، سیب زمینی، موز، عدس و اسفناج به بیماران مبتلا به زخم معده توصیه می گردد:
*برنامه غذایی خود را با وعده های کم حجم و دفعات بیشتر مصرف تنظیم نمایند.
*از مصرف زیاد نوشیدنی ها و غذا های محرک در مواردی که حساسیت های غذایی وجود دارد پرهیز نمایند. همچنین حساسیت های فردی نسبت به مواد غذایی نیز توجه شود.
* مصرف غذا های سرخ شده را محدود کنند.
*از مصرف حجم زیاد مواد غذایی پیش از خوابیدن پرهیز نمایند.
* در زخم معده هیچ دلیلی برای حذف کامل یک ماده غذایی وجود ندارد مگر آنکه باعث درد یا ناراحتی معده شود. بنابراین رژیم هر بیمار بر حسب شرایط وی در نظر گرفته شود.
* از خوردن وعده های غذایی پر حجم و دیر هضم پیش از خواب پرهیز نمایند.
* درمان دارویی جهت درمان عفونت هلیکوباکترپیلوری را قطع نکنند.
به بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر توصیه می گردد:
*مصرف زیاد غذا های پرفیبر و یا خیلی کم فیبر ممکن است علائم بیماری را تشدید کند، بنابراین سبزی ها، میوه ها، حبوبات و غلات کامل را در حد تعادل مصرف نمایند.
* مصرف غذا های چرب را محدود نمایند.
* مصرف برخی مواد غذایی که ایجاد حساسیت و تحریک پذیری در بیمار می کند باید محدود شود.
* وعده های غذایی را در حجم کم و دفعات بیشتر مصرف نمایند.
* مصرف مایعات کافی در برنامه غذایی لازم است.
برای پیشگیری و کمک به بهبود بیماران مبتلا به کم خونی فقر آهن توصیه می گردد:
*در برنامه غذایی خود از غلات، حبوبات جوانه زده و حتی الامکان گوشت، مرغ و ماهی و سایر منابع غذایی حاوی آهن استفاده کنند. مصرف غلات و حبوبات جوانه زده باعث افزایش جذب آهن به میزان حداقل دو برابر می شود.
* از انواع مغزها مثل پسته، بادام، گردو و فندق که منابع خوب آهن هستند به عنوان میان وعده استفاده کنند.
* همراه با غذا، سالاد شامل گوجه فرنگی، کاهو، کلم، فلفل سبز دلمه ای و لیمو ترش تازه یا سبزی های تازه ( سبزی خوردن ) و قبل از غذا از انواع میوه ها به خصوص مرکبات که حاوی ویتامین C هستند استفاده کنند.
* با اضافه کردن مقدار کمی گوشت به غذا های گیاهی ( مثل سویا ) جذب آهن آن را افزایش دهند.
* از نوشیدن چای ، قهوه و دم کرده های گیاهی یک ساعت قبل و یک تا دو ساعت بعد از صرف غذا خودداری کنند.
به بیماران مبتلا به افسردگی توصیه می گردد:
*مواد غذایی حاوی پروتئین و کلسیم کافی مانند لبنیات مصرف کنند زیرا استرس های روانی موجب افت سطح نیتروژن و کلسیم خـون می شود.
*بهتر است در دوره درمان دارویی پنیر های محلی کهنه، جگر مرغ، سوسیس، کالباس یا ماهی دودی مصرف نکنند.
* مصرف ماهی و گردو را به دلیل داشتن اسید های چرب امگا 3 افزایش دهند.
* انواع حبوبات را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهند.
* مصرف انواع غذاهای غنی از اسید فولیک و B12 مانند سبزی های برگ سبز، قارچ، بروکلی، آب پرتقال، جوانه گندم، لوبیا قرمز، اسفناج و جگر و گوشت و تخم مرغ را افزایش دهند.
* به میزان کافی ویتامین D را از طریق نور مستقیم خورشید و منابع غذایی آن همچون زرده تخم مرغ دریافت نمایند. زیرا سبب کاهش افسردگی می شود.
* در مورد مصرف کافئین اگر یک فنجان قهوه یا چای فرد را با نشاط و سرزنده می کند بهتر است گهگاه نوشیده شود ولی اگر فرد را تحریک پذیر و عصبی می کند نوشیدنی های بدون کافئین مصرف شود.
* بیمارانی که بر اثر درمان دارویی مبتلا به خشکی دهان هستند در طول روز به طور مکرر مایعات بخصوص آب بنوشند.
به بیماران سکته مغزی به علت فشارخون بالا توصیه می گردد:
*برای جلوگیری از افزایش فشارخون باید مصرف چربی ها و روغن را کاهش دهند.
* انواع میوه ها و سبزی ها که سبب کاهش فشارخون و سکته مغزی می شوند مصرف نمایند.
* مصرف 3-2 وعده ماهی در هفته را رعایت نمایند.
* مصرف نمک به ویژه غذا های پر نمک مانند انواع غذا های آماده، کنسروی و تنقلات شور را کاهش دهند.
* مواد غذایی حاوی کلسیم مثل لبنیات کم چربی، انواع کلم، سبزی های برگ سبز را به مقدار کافی مصرف نمایند. دریافت کلسیم در تنظیم فشارخون موثر است. 
* کنترل وزن و جلوگیری از افزایش فشارخون در این بیماران بسیار مهم است.
برای پیشگیری و کمک به بهبود بزرگ شدن خوش خیم پروستات توصیه می گردد:
*رژیم غذای حاوی میوه و سبزی فراوان خصوصاً منابع غنی از لیکوپن ( مانند گوجه فرنگی ) که خطر بزرگ شدن و سرطان پروستات را کاهش می دهد را رعایت نمایند.
*استفاده از منابع غنی از امگا 3 ( مانند مصرف 3-2 وعده ماهی تازه در هفته ) که موجب بهبود علائم می شود را مد نظر قرار دهند.
*از مصرف زیاد مواد غذایی پر چرب خصوصاً چربی های حیوانی ( گوشت ، تخم مرغ و شیر ) پرهیز نمایند.
برای پیشگیری و کمک به بهبود سرطان پروستات توصیه می گردد:
*پروتئین کافی از منابع کم چربی مثل انواع گوشت کم چربی، مرغ، ماهی، لبنیات کم چربی مصرف کنند.
*رژیم غذایی کم چربی و پر فیبر را به همراه افزایش مصرف منابع اسید چرب امگا3 ( مانند ماهی تن، قزل آلا، آزاد، تن، کپور) رعایت نمایند.
*مواد غذایی حاوی فلاونوئیدها مثل دانه سویا، عدس، شیر سویا، خشکبار، لوبیا و ... مصرف کنند.
* مصرف سبزی ها و میوه های سبز، زرد، نارنجی و قرمز رنگ ( مانند گوجه فرنگی، سس گوجه فرنگی، توت فرنگی و ...) را افزایش دهند.
* در صورت مصرف کورتون ، مصرف نمک را تا حد امکان کاهش دهند.
* پرهیز از مصرف غذا های پرچرب و الکل
برای پیشگیری و یا بهبود علائم بیماری فیبروکیستیک پستان توصیه می گردد:
*مصرف سدیم ( نمک ) مایعات و کافئین ( شکلات و قهوه و ...) را کاهش دهند.
*مایعات فراوان مصرف نمایند.
* چای های گیاهی ( مانند چای سبز ) مصرف نمایند.
* مواد غذایی حاوی ویتامین های B6  ، C ، A ، ید، اسید های چرب امگا3 ( غذا های دریایی مانند ماهی و میگو ) و سلنیم مصرف کنند.
* رژیم غذایی کم چرب را رعایت نمایند.
* رژیم غذایی پر فیبر از انواع سبزی ها ( کلم، بروکلی و ... ) حبوبات ، غلات کامل و نان سبوس دار را رعایت نمایند.
برای پیشگیری و کمک به بهبود سرطان پستان توصیه می گردد:
*غلات کامل ( سبوس دار ) مانند نان سنگک و حبوبات مصرف کنند.
* روزانه 5 واحد و یا بیشتر میوه و سبزی مصرف نمایند.
* وزن خود را در محدوده ایده ال کنترل کنند.
* نمک و چربی را در برنامه غذایی خود کاهش دهند.
* مصرف گوشت قرمز را محدود و از مصرف الکل پرهیز کنند.
* در انواع حساس به استروژن (Estrogen Receptor Positive) از مصرف سویا و هرنوع ترکیبات حاوی سویا و ایزوفلاون ها پرهیز نمایند.
*روزانه حداقل 8 لیوان آب مصرف کنند.
* روزانه چای سبز که حاوی مقادیر زیادی پلی فنل می باشد، مصرف کنند.
* داشتن فعالیت بدنی به میزان حداقل 30 دقیقه در روز توصیه می شود.
مبتلایان به سرطان کولورکتال در تغذیه خود به نکات زیر توجه داشته باشند:
*بطور کلی این افراد پس از ترخیص باید رژیم غذایی پر کالری با مقدار پروتئین کافی ( حاوی انواع نان، غلات، لبنیات، تخم مرغ و حبوبات ) داشته باشند.
* باید عدم تحمل لاکتوز را در این افراد در نظر داشت و در صورت وجود این مشکل توصیه شود مصرف غذا های لاکتوز را کاهش دهند( به طور مثال در برنامه غذایی ، ماست و پنیر جانشین شیر شود.)
* رژیم غذایی کم حجم در وعده های مکرر توصیه می شود.
برای پیشگیری و کمک به بهبود سرطان پوست توصیه می گردد:
*غذاهای متنوع و به میزان متعادل مصرف کنید.
* رژیم غذایی با میزان چربی متعادل و اسیدهای چرب اشباع ( چربی جامد) و کلسترول کم را انتخاب کنید. منابع خوب اسیدهای چرب امگا3 را مرتباً وارد رژیم غذایی خود کنید ( ماهی های چرب مثل قزل آلا ، آزاد ، کپور ، سالمون و اوزون برون ) منابع خوب امگا3 هستند.)
*رژیم غذایی سرشار از سبزی ، میوه و فرآورده های غلات را انتخاب کنید.
*مصرف قند و شکر و تنقلات شیرین را محدود کنید.
* مصرف غذاهای شور و نمک را محدود کنید.
* غذاهای فیبر را بیشتر وارد رژیم غذای کنید.
* مصرف غذا های نمک سود شده، دودی شده و غذاهای حاوی نیترات ( انواع سوسیس و کالباس ) را کاهش داده و تا حد امکان حذف کنید.
* خود را ازتابش نور خورشیدبه ویژه در اواسط روز ( بین ساعات 10 صبح و 3 بعد زاظهر ) محفوظ نگه دارید.
*از کرم های ضد آفتاب حداقل با درجه محافظت 15 یا بیشتر در مناطقی از پوست بدن که در معرض نور خورشید می باشند ، هر دو ساعت یک بار حتی در روزهای ابری استفاده کرده و پس از شنا یا عرق کردن ، کرم را تمدید کنید.
* از لباس هایی استفاده کنید که تمام بدن را بپوشاند و روی صورت سایه ایجاد کند ( دستکش و کلاه لبه دار که بر صورت و پشت گردن سایه می اندازد.) 

مطالب مرتبط:

افزودن نظر


کد امنیتی
تصویر جدید