امروزچهارشنبه, 17 آذر 1395-- Wednesday Dec 07 2016

ساعت 18:17:41

آخرین به روز رسانی : جهار شنبه 07:56:45

مرغ يا پاشنه آشيل

شنبه, 04 شهریور 1391 ساعت 10:09 کدخبر :4430
فرستادن به ایمیل چاپ
نویسنده : مهدي محقق
نابساماني قيمت و عرضه مرغ و مسائل پيرامون آن كه خود معلول وضعيت خاص كنوني كشور است سبب شده كه همه روزه خبري در اين رابطه دررسانه هاي مختلف انتشار يابد و در محاف گوناگون گريزي به ان زده شود .

حتي رسانه هاي خارجي نيز در اين ميانه سوژه اي در جهت اهداف خود و توهين به مردم بزرگ ايران يافته اند به شکلی که حكومت هاي آنها در بوجود آوردنش نقش داشته اند ، در اين نوشته سعي مي شود با توجه به اخبار و رويدادهاي انتشار يافته و رفتارهاي مردم و مسئولين در مورد مرغ موضوع مورد كالبد شكافي و آسيب شناسي از زواياي مختلف قرار گيرد كه يافته ها مي تواند در موارد مشابه هم بكار گرفته شود .

الف :  از ديدتغذيه اي

ظرف چهل سال اخير بتدريج مرغ آن هم به شكل ذبح شده و پركنده جاي خود را در رژيم غذايي مردم باز كرده است در حالي كه خانواده ها پيشترها در شرايط و مناسبت هاي خاصي مرغ را سر سفره مي آوردند آنهم با تفاوتهايي كه ذكر مي شود .

1- مرغ مورد مصرف عمدتاً از توليد به مصرف و از مرغ هاي بزرگ شده در خانه و باغچه ها بود و وابستگي به دان و مكمل ها و داروهاي خارجي نداشت .

2- رشد مرغ ها در شرايط طبيعي بوده و از هورمونها و داروها براي رشد آنها استفاده نمي شد .

3- سبك و سياق پخت آن با روشهاي متداول فعلي متفاوت بود و همراه پاگوشتي و بدون استفاده از روغن و سرخ كردن بود .

4- مقدار مصرف ان در هر وعده كمتر  و متعادلتر و همراه مواد ديگر بود .

حتي تا چند سال قبل در پاره اي از مناطق و شهرستانها  خبري از مرغ پركنده نبود و مرغ هاي زنده در قفس ها سر چهارراه ها و درب مرغ فروشي ها عرضه مي شدند كه البته كمترين وابستگي را براي پرورش آنها به جاهاي ديگر داشتند.

گذاشتن مرغ در سبد كالاهاي كوپني بعد از انقلاب و اوايل جنگ شايد به همراه دلايل ديگر سبب توسعه مصرف مرغ شده باشد .

در اين مدت الگوهاي مناسب پخت و پز كه مطابق يافته هاي علوم تغذيه باشد و نيز تهيه غذاهاي متنوع از آن كمتر از جانب مراكز تاثير گذار مثل صدا و سيما و وزارت بهداشت و رسانه ها ارائه و تبليغ شده است . و لذا جامعه به ويژه در مراكز پذيرايي و رستورانها و سلف سرويسها و مراسم پخت ران و سينه كامل مرغ ، گاه حتي بدون هيچ همراه و ( پاگوشتي ) رايج شده كه اشكالات خاص خود را كه شمرده مي شود دارد .

  • · ميزان پس مانده ها و مصرف نشده ها را افزايش مي دهد . چون مرغ هاي توليد شده از نظروزن مانند انچه در مرغ هاي برزيلي و فرانسوي ديده مي شود استاندارد نيستند  و يك ران ويا  سينه  بيشتر از مصرف يك نفر است و بقيه بدور ريخته مي شود .
  • · يك غذاي كامل محسوب نمي شود .چون همراه با مواد ديگر نيست . زيرا از قديم  مرسوم بوده كه همراه گوشت ها موادي مثل حبوبات ، انواع سبزيجات پخته مي شد كه غذا كامل شود و هم حجم گوشت مصرفي را كاهش دهد .ا ين موضوع آنقدر مهم است كه متخصصين علت پاره اي از بيماريهاي فعلی را حذف اينگونه مواد از رژيمهاي غذايي مي دانند . چرا كه هر وعده غذا بايد شامل دسته هاي مختلف مواد غذايي مثل پروتئين ها و ويتامين ها ، املاح ، سبزيجلات ، فيبرها و چربي هاي مفيد و قند ها باشد . بنابر اين گوشت مرغ به تنهايي نمي تواند يك غذاي كامل باشد و از آن گذشته مصرف بيش از نياز هم براي سلامت ضرر دارد .

ب :  از ديد فرهنگي اجتماعي

پيدايش يك رويه مي تواند بتدريج مورد اقبال ديگر افراد جامعه قرار گيرد و از شهري به شهر ديگر سرايت كرده و با طي مراحل و گذشت زمان و مناسب بودن بستر ها جزء فرهنگ مردم قرار گيرد . چگونگي و دلايل ان مورد بحث اين نوشته نيست . درمورد مصرف مرغ هم شرايط به گونه اي پيشرفته است كه امروزه مرغ در سبد مصرف خانوارها قرار گرفته و شكل پخت انهم معمولاً  بصورت چلومرغ است بنابراين جزء فرهنگ تغذيه اي مردم شده است از طرف ديگر جامعه  به هر گونه تغيير و تحول در فرهنگ خود حساس بوده و به آن و اكنش نشان مي دهد و در مورد مرغ هم چنين است ، پس هر گونه تغييري بمانند عرضه يا عدم عرضه و شكل عرضه و قيمت ان سبب نگراني و واكنش مردم مي شود  و آنرا تهديدي براي امنيت و سلامت خود تلقي مي كنند . چراكه به آن عادت كرده اند ، انيجاست كه متخصصان مربوطه مثل بهداشت و تغذيه و رسانه ها بمانند صدا و سيما و برنامه هاي مرتبط و حتي خبرنگاران لازم است وارد صحنه شوند . توجه به مواردي كه ذكر شد مي تواند موثر باشد

  • · متخصصان تغذيه با بيان نيازهاي واقعي به انواع گروه هاي مواد غذايي و جايگاه واقعي پروتئيني مرغ در ان و روش هاي صحيح و بهداشتي پخت جامعه را به سمت مصرف درست هدايت كنند .
  • · صدا و سيما با برنام هاي آشپزي  راههاي عملي پخت تركيبي مرغ و تهيه غذاهاي متنوع از آنرا آموزش دهد .  با اين سياست كه مصرف مرغ واقعي شود و مردم جايگزينها را بشناسند .
  • · خبرنگاران و اصحاب مطبوعات اخبار و گزارش هاي خود را آن گونه اي منعكس نكنند كه مردم را نگران  كرده و به رفتارهاي خاص و نامناسب هدايت كنند بلكه برعكس آنها را متوجه خطرات عادت و وابستگي نموده و آسيب هايي را كه از اين طريق ممكن است به حيثيت ، شرف انسانيت ، كرامت و امنيت ملي آنها وارد شود گوشزد نمايند . كه مبادا رفتارهاي آنها به سوژه اي در رسانه هاي بيگانه تبديل شود .

 

ج :  از ديد سياسي و مديريتي

كشوري چون ايران بدليل همراه نبودن با سياستهاي مستكبران جهان و داعيه استقلال داشتن دائم از جانب قدرتهاي بزرگ هدف توطئه هاي مختلف از طريق تهديد و تحريم و جنگ رواني و غيره قرار دارد و براي دست يابي به آنها از هر موضوعي از جمله فرهنگ و آداب و رسوم و وابستگي ها و حساسيت هاي مردم استفاده مي شود . در واقع دشمنان مردم ايران به دنبال نقاط ضعف و پاشنه آشيل ها مي گردند تا از طريق آنها بلكه خللي در اراده آنها وارد و آنها را به زانو در بياورند و اختلال در روند توزيع برخي كالاها به ويژه اگر گوشه اي از آن به خارج وابسته باشد چرا كانون توجه انها نباشد . اگر چنين فرضي درست است در اين صورت :

  • · مسئولين بايد شفافتر به مردم اطلاع رسانی و واقعيت ها را توضيح دهند .
  • · با برنامه هاي مناسب از قبل جامعه را نسبت به خطراتي كه ممكن است از اين طريق به آنها وارد شود اگاه سازند و مطمئن باشند مردم با تغيير رفتار توطئه ها را خنثي خواهند كرد .
  • · فعالين چرخه هاي توليد  و توزيع كه به طمع سودجويي در راستاي سياست هاي بيگانگان قرار مي گيرند را شناسايي و با آنها برخورد نمايند .
  • · نقاط آسيب پذير را از قبل شناسايي و در مورد آنها برنامه داشته باشند .
  • · تصميماتي كه مديران مي گيرند كارشناسي شده باشد و از تغيير دائم آنها بپرهيزند .
  • · روشهاي مناسب و عادلانه جهت توزيع منابع موجود بين تمامي مردم در پيش گيرند . در غير اين صورت خود به حادتر شدن مسئله دامن مي زنند .

 

مهدي محقق

 

افزودن نظر


کد امنیتی
تصویر جدید