امروزجمعه, 19 آذر 1395-- Friday Dec 09 2016

ساعت 23:13:17

آخرین به روز رسانی : پنج شنبه 09:55:11

سلامت؛

حساسیت به غذا ها

شنبه, 12 شهریور 1390 ساعت 21:01 کدخبر :2304
فرستادن به ایمیل چاپ
نویسنده : محمد علی شاهین

حتماً شهروندان عزیز به افرادی که می گویند آلرژی غذایی دارند برخورد کرده اند و به دنبال اطلاعات جامعی از آن هستند.

همانطور که در مباحث زندگی با سموم مطرح شد هر چیزی مانند غذا و یا دارو می تواند تحت شرایطی نقش سم را پیدا کند که بستگی به میزان مصرف، تداوم مصرف، فیزیولوژی فرد و نیز بیماریهای افراد دارد، در پرسش و پاسخ هایی که آورده می شود سعی بر آن است که به شکل ساده و به دور از بحث های تخصصی موضوع برای خوانندگان عزیز فرصت شکافته شود.

 

  • · منظور از آلرژی غذایی چیست؟ 

برخی افراد به بعضی از انواع غذاها واکنش های مختلفی نشان می دهند و دچار ناراحتی هایی می شوند که در این صورت می گویند فرد به آن غذا حساسیت دارد.

  • · این واکنش ها و ناراحتی ها کدامند؟ 

علائم متفاوت هستند و با برخی بیماریها نیز شبیه می باشند و شامل علائم دستگاه گوارشی، پوست و دستگاه تنفس می شود.

دل درد، اسهال، استفراغ و تهوع از علائم گوارشی، کهیر، دانه های پوستی، خارش از علائم پوستی و احساس ناراحتی در گلو، تنگی نفس و احساس خفگی از علائم تنفس می باشند. علائم تنفسی ممکن است منجر به مرگ شود.

  • · دلایل آلرژی غذایی چیست؟

دلایلی که ذکر شده عبارتند از:

الف: پروتئینی های مواد غذایی که سیستم ایمنی را تحریک می کند

ب: میکروبها و ویروسهای موجود در مواد غذایی یا سموم آنها

ج: بیماریهایی که برخی افراد دارند و سبب عدم تحمل برخی مواد غذایی می شود

د: زمینهای ژنتیکی و نیز کمبود برخی آنزیمها

  • · شانس افراد برای ابتلا به آلرژی غذایی به چه شکل است؟

افراد معمولی در حدود بیست درصد کسانی که یکی از والدین مبتلا هستند 50 درصد و اگر هر دو والدین مبتلا باشند حدود 65 درصد احتمال آلرژی غذایی دارند.

  • · در چه سنی افراد بیشتر در معرض آلرژی غذایی هستند؟

کودکان بیشتر در معرض هستند بنابر این در مصرف غذاهای جدید باید جانب احتیاط را رعایت کرد و اگر والدین حساسیت دارند باید احتمال بیشتری داد گاه با افزایش سن آلرژی به ماده غذایی از بین می رود.

  • · چه غذاهایی بیشتر حساسیت زا هستند؟

مغزهای خوراکی مثل فندق و پسته و بخصوص بادام کوهی، شیر، گندم، تخم مرغ، سویا، صدف و ماهی که در جوامع مختلف با هم فرق می کند در مورد خمینی شهر شاید پزشکان باسابقه و یامراکز اورژانس شهید اشرفی و ساعی اطلاعاتی داشته باشند ضمناً توجه باید کرد که به دلیل شبیه بودن علائم آلرژی به علائم بیماریهای دیگر در بسیاری از موارد آلرژی ها تشخیص داده نمی شود.

  • · واکنش به مواد غذایی در چه فاصله زمانی ظاهر می شود؟

بستگی به نوع حساسیت گاهی واکنش پس از مدت کمی ظاهر و گاه دیرتر بروز می کند ولی مواردی هم هست که واکنش دارای دو فاز سریع و تأخیری می باشد که این موضوع از نظر مراقبت فرد بسیار مهم است.

  • · آیا مرگ در اثر حساسیت به مواد غذایی وجود دارد؟

بله مثلاً در آمریکا سال قبل میلادی 200 مورد مرگ در اثر آلرژی غذایی ثبت شده است و علت مرگ هم درگیری دستگاه تنفسی و خفگی می باشد یعنی احساس خفگی و گرفتگی گلو می تواند نشانه خطر باشد.

  • · آیا افزودنی های غذایی هم می تواند حساسیت ایجاد کند؟

بله مثلاً رنگ ها چنین خاصیتی دارند که در مطلب جداگانه ای در مورد افزودنیهای غذایی خواهیم نوشت.

  • · آیا برای شناسایی آلرژی غذایی آزمایش هایی هم وجود دارد؟

بله چند نوع آزمایش وجود دارد که عبارتند از:

الف: اندازه گیری بعضی فاکتورهای ایمنی در خون و دیگر مواد بدن

ب: خوراندن کپسولهای محتوی غذاهای مشکوک به فرد و بررسی واکنش فرد

ج: تزریق مقادیر جزئی از آلرژن (ماده حساسیت زا) به زیر پوست و بررسی واکنش ها

موارد ب و ج آزمایشهای تعیین کننده و قابل اعتماد هستند.

  • · آیا آلرژی غذایی فقط از راه خوردن غذا ایجاد می شود؟

نه از طریق تنفس گرده مواد غذایی و یا از طریق تماس پوستی هم حساسیت بروز می کند که البته بستگی به میزان حساسیت فرد هم دارد.

  • · توصیه ها در این مورد چیست؟

هر غذا و فرآورده خوراکی جدید را باید با احتیاط به خصوص در کودکان مصرف کرد، ترکیبات غذاهای آماده باید روی بسته بندی درج شده باشد و به آن توجه کرد مثلاً سولفور می تواند در افرادی که آسم دارند خطرناک باشد در صورتی که والدین به ماده خاصی حساس هستند احتمال آن در کودک را باید در نظر داشت در صورت احساس تنگی نفس و خفگی سریع به نزدیکترین مرکز اورژانس مراجعه شود، داروهای ضد حساسیت و داروهای فرد حساس در همه حال همراه فرد باشد.

مطالب مرتبط:

افزودن نظر


کد امنیتی
تصویر جدید