امروزجمعه, 19 آذر 1395-- Friday Dec 09 2016

ساعت 15:30:46

آخرین به روز رسانی : پنج شنبه 09:55:11

ورزش و روزه داری

ورزش و روزه داری

دوشنبه, 09 مرداد 1391 ساعت 08:12 کدخبر :4351
فرستادن به ایمیل چاپ
نویسنده : محمدعلی شاهین

از سوالات مطرح در ماه مبارک رمضان چگونگی ورزش در این ماه می باشد گزیده ای که می خوانید از کتاب راهنمای سلامت در ماه مبارک رمضان از انتشارات وزارت بهداشت و آموزش پزشکی و به قلم متخصصان رشته های مختلف آورده شده است.

مقدمه:

فعالیت های منظم جسمی اثر مثبت بر عملکرد دستگاه های مختلف بدن از جمله قلب و عروق، عضلات ریه ها، کلیه ها و کبد و اسکلت دارد و قطع آن حتی به مدت یک ماه می تواند به فرد آسیب برساند پس کنار گذاشتن ورزش در این ماه توصیه نمی شود اما دو شرط دارد:

الف: تغییر برنامه غذایی

ب: تغییر زمان و روش و مدت ورزش

دو شرط مذکور را در چهار سطح فعالیت های جسمانی بررسی می کنیم.

 

سطح اول: فعالیت های روزمره زندگی

فعالیت های روزمره باید همچون گذشته انجام گیرد مگر اینکه نیاز به مصرف انرژی بالا نداشته و سبب افزایش دمای بدن و میزان تعریف نگردند.

 

سطح دوم: فعالیت های هوازی (تمرینات قلبی عروقی)

چون این فعالیت ها (ورزش ها) تعداد ضر بان قلب را افزایش می دهند و سبب افزایش تعریق و درجه حرارت می شوند باید دو تغییر الف و ب گفته شده را در مورد آنها انجام داد یعنی:

1- زمان ورزش در فاصله بین حداقل یک ساعت بعد از افطار تا سحر باشد

2- افطاری سبک و کم چرب و حاوی قندهای پیچیده و طبیعی باشد

3- مواد چرب و شیرینی های مصنوعی و آنها که سریعا قند خون را بالا می برند مصرف نشود

4- قبل از شروع به ورزش یک تا دو لیوان آب نوشیده شود و در حین ورزش هم هر پانزده تا بیست دقیقه یک لیوان مایعات میل شود.

5- مایعات کافئین دار (چای، قهوه) توصیه نمی شود.

6- بعد از پایان ورزش مصرف آب میوه طبیعی همراه با قدری نمک لازم است.

اگر ورزش در محیط گرم و مرطوب بوده و یا فرد همراه عرق نمک زیادی دفع کند جبران املاح و آب از  دست رفته ضروری  است.

8- حتی اگر در فاصله بین افطار تا سحر احساس تشنگی نمی شود مایعات نوشیده شود و در ساعات بعد از ورزش مصرف کربوهیدرات های پیچیده مثل خرما، توت خشک را بجز خشک توصیه می شود.

9- ورزش بیش از 45 دقیقه و در آب و هوای گرم و مرطوب برای بیماران سنگ کلیه و کلیوی، دیابت، فشار خون بالا، مزمن تنفسی و جانبازان و افراد سالمند حتی در فاصله افطار تا سحر توصیه نمی شود.

 

سطح سوم: فعالیت های قدرتی و استقامتی عضلانی فعالیت های کششی

از آنجا که در این رشته فعالیت ها نیز انرژی قابل توجهی مصرف می شود همان روش های ذکر شده در مورد سطح دوم کم و بیش کارآیی دارد.

 

سطح چهارم: استراحت

ورزشکاران لازم است ضمن حفظ فعالیت های بدنی و ورزش در ماه رمضان استراحت کافی هم داشته باشند تاهم امکان بازیافت انرژی از دست رفته وجود داشته باشد و هم امکان ترمیم بافت فراهم شود.

 

توصیه ها:

به ورزشکاران توصیه می شود میزان کالری مورد نیاز خود را در فاصه بین افطار تا سحر محاسبه و مصرف نمایند

از گروه های مختلف غذایی کربوهیدرات ها ، پروتیین ها ، مواد لبنی، میوه جات و سبزیجات وچربی ها به مقدار و درصد مناسب استفاده کنند.

استفاده از چربی های غیر اشباع شده مثل روغن زیتون یا کنجد بر چربی های اشباع شده برتری دارد.

استفاده از کربوهیدراتهای (قندهای) پیچیده و طبیعی مثل نان و سیب زمینی و خرما و توت خشک بر قندهای ساده مثل قند ارجحیت دارد.

در حالت تب و اسهال موقتا ورزش تعطیل شود.

زنان ورزشکار حرفه ای باید از کافی بودن ذخایر آهن بدن خود مطمین باشند تا دچار احساس ضعف مفرط در زمان ورزش نشوند.

مصرف سه تا چهار لیوان شیر یا ماست در فاصله افطار تا سحر برای ورزشکاران بالاخص خانم ها توصیه می شود.

مطالب مرتبط:

افزودن نظر


کد امنیتی
تصویر جدید